Ministerul Agriculturii a prelungit perioada de înscriere în Programul TOMATA- Ciclul 2

0
106

Luni a început depunerea cererilor de înscriere în Ciclul II al Programului ‘Tomata’. Încă din primele zile numărul legumicuyltorilor care s-au prezentat la Primării a fost crescut, lucru ce i-a determinat pe unii primari să îl sune pe ministrul Agriculturii.

Inițial, potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis’’ legimicultorii aveu la dipoziție 10 zile pentru aplicarea Programului de susținere in Monitorul Oficial, iar saptamna aceasta de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, adică de la 1 noiembrie. Mai exact, legumicultorii  până pe 11 noiembrie , inclusiv , trebuiau  să depun cererile.

Printre primii primari care l-au sunat pe ministrul Florin Barbu  se numără Fănel Bădici, din Izbiceni,  unde în prima zi au fost înregistrate aproximativ 200 de cereri, iar până in prezent sunt depuse peste 1000 de solicitări.

 În prima zi am avut o avalanșă  de solicitări. Termenul era de 10 zile și am crezut că nu o să facem față. Ar fi fost păcat ca oamenii să piardă subvenția. Noi eram pregătiți să lucrăm și în weekend dar am vrut să fiu sigur că nimeni nu rămâne în afara programului. Încă din primele zile am discutat cu domnul ministru Florin Barbu iar ieri am primit vestea că s-a prelungit termenul până pe 18 noiembrie. Noi deja avem înregistrate 1060 de cereri. Acum sunt sigur că legumicultorii au timp să depună’, a declarant primarul comunei Izbiceni, Fănel Bădici.

Potrivit  reprezentanților DAJ Olt, termenele din Ciclul II nu vor fi modificate , chiar dacă a fost prelungită perioada de depunere.

S-a prelungit pentru că primarii au solicitat, dar noi, după 19 noiembrie vom face controalele. Acestease fac în urma unei notificări din partea fermierului, deci, alte modificări nu vor mai fi. Ei au termen final, de comercializare, până pe 31 ianuarie 2025, a spus Ion Drăgoi, directorul DAJ Olt.

Condițiile de accesare a programului Tomata pentru Ciclul 2 au rămas neschimbate: suprafața minimă pentru eligibilitate este de 1.000 de metri pătrați de spații protejate, cultivate cu legume și la care trebuie să se obțină și să facă dovada valorificării pentru  tomate, aredei, castraveti, fasole pastaie, salata, spanac și ceapa verde. Sprijinul financiar se acorda exclusiv pentru una dintre culturile eligibile:

  1. a) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
  2. b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar;
  3. c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
  4. d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
  5. e) 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
  6. f) 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
  7. g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde;

În Olt sunt așteptați să se înscrie în Program în jur de 7000 de legumicultori.

Redactor:Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.