Primarii comunelor din România riscă amenzi și cer ajutorul ANPM „Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea țintelor de reciclare”

0
44

Necesitatea modificării și completării Hotărârii Guvernului nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic, clarificarea situației raportării cantităților de deșeuri reciclabile, ca urmare a implementării Sistemului Garanție-Returnare sau procedurile premergătoare obținerii actelor de reglementare, au fost doar o parte dintre subiectele discutate, la începutul săptămânii, de reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (A.N.P.M.) și cei ai Asociația Comunelor din România, în cadrul unei prime întâlniri de lucru, organizată la sediul asociației, din București.

„Întâlnirea cu reprezentanții Asociației Comunelor din România este un pas important pe care îl face ANPM, în demersul care vizează comunicarea permanentă și conlucrarea cu instituțiile și cu organizațiile importante pentru comunitățile locale și pentru protecția mediului. Alături de specialiștii agenției, din domeniile Monitorizare, Reglementare, Deșeuri și Biodiversitate am reușit să răspundem întrebărilor formulate de echipa A.Co.R reprezentată de Președintele Emil Drăghici, Primarul Comunei Vulcana-Băi, din Dâmbovița și să stabilim împreună soluții pentru problemele semnalate de asociație sau modalitățile prin care putem susține demersurile necesare rezolvării acestor probleme”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Prima temă supusă dezbaterii a fost aplicarea HG nr.3/2023, care pune numeroase probleme în teritoriu, conform reprezentanților comunelor, pentru că nu stabilește în atribuția primarilor instituirea prin dispoziție a Comisiei pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice și autovehiculelor, stabilirea răspunderii civile și a despăgubirilor, precum și alte aspecte ce țin de corecta aplicare a legii. Mai mult decât atât, reprezentanții A.Co.R au subliniat necesitatea realizării unui îndrumar metodologic prin are să se determine aplicarea unitară a legii la nivel național, precum și a plății sumelor stabilite în contul despăgubirilor, în termenul legal.

„Punctele aflate în discuție au fost de mare importanță pentru activitățile specifice autorităților noastre, apreciind că numai împreună putem materializa obligațiile legale care ne revin, în folosul colectivităților locale, nu numai pe termen scurt, ci și pe termen lung. Dialogul dintre noi a arătat că în respectarea reglementărilor în vigoare contează foarte mult și dialogul dintre oamenii care trebuie să fie garanți ai aplicării legii”, a afirmat Președintele A.Co.R, Emil Drăghici, care este și primarul comunei Vulcana-Băi, din județul Dâmbovița.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții comunelor au mai atras atenția asupra amenzilor nejustificate pe care le primesc autoritățile locale, pentru deșeurile aflate în albia minoră a râurilor, care nu se află printre obligațiile lor de colectare sau pentru vegetația crescută de-a lungul căii ferate, precum și în privința anumitor acte de reglementare, al căror parcurs este considerat de lungă durată.

În privința gestionării deșeurilor, primarii-președinți de filiale județene au cerut detalii despre activitatea Centrelor de Aport Voluntar (CAV), care urmează să fie amenajate în sute de localități din țară, prin programe finanțate de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și care vor fi destinate depozitării anumitor categorii de deșeuri, direct de către populație.

Tot pe tema deșeurilor, A.Co.R a făcut apel la reprezentanții ANPM să susțină demersurile menite să clarifice modul de raportare a cantităților colectate prin SGR, din comunele în care nu există puncte de colectare, iar cetățenii le predau în centrele din orașele învecinate, astfel încât autoritățile locale să nu mai riște sancțiuni pentru nerealizarea țintelor de reciclare, având în vedere că noul sistem de colectare a ambalajelor pentru băuturi a diminuat considerabil cantitățile colectate la nivelul zonelor administrativ-teritoriale rurale. „Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea țintelor de reciclare”, au afirmat primarii.

„La momentul actual, încă mai sunt localități (sate și comune) unde comercianții preferă să ducă ambalajele returnate direct la automatele hypermarket-urilor din orașe apropiate.

Pe de o parte, aceste ambalaje dispar cu totul din cantitățile de deșeuri colectate în comună ceea ce reduce cantitatea totală și, deci, și cantitatea care trebuie reciclată. Pe de altă parte, însă, aceste ambalaje „exportate” în altă localitate contribuie la cantitățile reciclate ale acesteia, ajutând la atingerea țintelor ei. Soluționarea acestor discrepanțe se poate face doar prin predarea directă a acestor ambalaje, de la magazinele unde le returnează clienții către RetuRO SA, operatorul unic al sistemului de garanție-returnare”, a subliniat Raul Pop, Director programe, al Asociației ECOTECA.

O altă problemă sesizată de reprezentanții autorităților locale rurale a vizat planurile generale de măsuri privind calitatea aerului, pe care trebuie să le ia autoritățile, pentru reducerea poluării din localitățile tranzitate de drumuri naționale, pe care circulă zilnic mii de camioane, în lipsa fondurilor necesare amenajării de rute ocolitoare, la marginea unităților administrativ-teritoriale.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here