,, Ziua Recoltei,, va fi sărbătorită, la Slatina, cu mare fast. Vineri, sâmbătă și duminică va fi marcată a VIII-a ediție a Zilei naționale a produselor agroalimentare românești, iar slătinenii vor putea cumpăra și degusta produse alimentare tradiționale preparate de fermierii din Olt.
Potrivit organizatorilor, județul Olt este cel mai bogat județ din România cu peste 9.000 de legumicultori (tomate și toate celelalte legume, usturoi, miere, brânzeturi etc.)
Târgul va fi organizat, între 11-13 octombrie, bulevardul A.I.Cuza, în zona cuprinsă între intersecția de la Poștă și intersecția de la fostul Magazin Oltul.
‘Vă invităm să vă achiziționați legume, fructe. Produse apicole, brânzeturi și multe altele, direct de la tinerii noștri producători …să le cumpărăm produsele pentru a-i încuraja să rămână în România și să muncească pentru ei și familiile lor, să ducem mai departe viața și tradițiile în Satul Românesc! Pe lângă gustoasele si proaspetele produse vom găsii și diferiți comercianți cu dulcegării pentru copii, flori și plante ornamentale, lavandă, și restaurantele mobile care ne vor delecta simțurile cu ce au ei mai bun: mici, pastramă, etc ,, a anunțat președintele ATF Olt, Florin Ciobanu.
Anul acesta, organizatorii s-au gândit să extindă activitățile dedicate copiilor. Dacă anul trecut au fost amenajate standuri cu animale jucăușe, anul acesta pe lângă muzica tradițională, pe scenă vor urca Antonia și Alex Velea dar și Babasha
‘Încurajăm și copii din Olt să cunoască și să învețe datinile, obiceiurile, cântece și dansurile noastre populare, și peste 250 de frumoși copii îmbrăcați în frumosul nostru port popular Oltenesc, vor urca vineri și sâmbătă pe scena special amenajată în intersecția de la magazinul Oltul… mulțumiri Centrului Județean de Cultură și Artă Olt. Duminică, pe scena vor urca și prietenii noștri Ansamblul Profesionist Doina OLTULII… Mulțumiri ca ne sunt alături ca de fiecare dată! Și pentru ca am avut un an bun agricol, pe zona de legumicultură, și mulțumim lui Dumnezeu ca ne-a ferit de schimbările climatice, conducerea Asociației Tinerilor Fermieri Olt a luat decizia sa suplimenteze bugetul alocat ca sa avem printre noi, și să ne distrăm împreună, câteva nume care sunt în top în acest moment în România. Fermieri noștri în marea lor majoritate și-au dorit să-i vadă pe scenă pe Antonia și Alex Velea.
Iar copii fermierilor l-au cerut pe tânărul Babasha. Eu, ca și președinte am pus în aplicare dorințele tuturor și cu multe eforturi dar cum mă știu colegii – mutăm și munții din loc când trebuie – sâmbătă seara vom avea pe scenă pe frumoasa Antonia și pe Alex Velea iar duminică pentru toți copii din Slatina, din județ și pentru copii membrilor noștri, îl vom avea ca invitat special pe Babasha.
Va așteptăm și cu multe alte surprize începând de vineri orele 15.00 până duminică orele 23.00, să ne distrăm Românește!, a subliniat Florin Ciobanu.
Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017, este sărbătorită, la nivel naţional, anual, la 10 octombrie. Inițiatorul acestei legi este Alexandru Stănescu, cel care la acea dată era parlamentar PSD Olt și președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Potrivit acestei legii, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. Articolul 2 al legii stipulează faptul că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.
Redactor: Georgeta Trușcă