Elevii si studenții care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună adeverințe pentru a face dovada continuării studiilor

0
66

Copiii au dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani. Beneficiarii pensiei de urmas au obligatia sa prezinte adeverintele de studiu in termen de 10 zile calendaristice de la inceperea anului scolar, repsectiv, de la inceperea anului universitar.

Potrivit unui comunicat al Casei Judetene de Pensii Olt:

“Ca regula generala, copiii urmasi in varsta de peste 16 ani, au obligatia sa prezinte in termen de 10 zile calendaristice, de la inceperea anului scolar, adeverinta in original, din care sa rezulte ca in anul scolar in curs, urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii. De asemenea,  studentii urmasi au obligatia ca in termen de 10 zile calendaristice, de la inceperea anului universitar, sa prezinte adeverinta in original, din care sa rezulte ca in anul universitar in curs, urmeaza o forma de invatamant superior, organizata potrivit legii”.

In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas in conditiile prevazute la art. 74 lit. b) din Legea nr. 360 /2023, care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda conform articolului 101 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, incepand cu data de 1 noiembrie a anului in curs.

Potrivit prevederilor legale, reluarea in plata a pensiei de urmas se face de la data suspendarii,  dupa depunerea adeverintei in original la sediul casei teritoriale de pensii. La nivelul judetului Olt sunt 957 copii urmasi care au obligatia depunerii adeverintei care atesta continuarea studiilor.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here