Acord de parteneriat între ANPC și CNDR, sub patronajul Premierului României

0
178

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a semnat împreună cu Consiliul Național al Dizabilității din România, Acordul de parteneriat “Șanse egale pentru o viață independentă”, care beneficiază de patronajul Prim Ministrului României, Marcel Ciolacu. Documentul are drept principal scop asigurarea respectării cerințelor de accesibilitate la produse și servicii  pentru toți consumatorii, inclusiv persoanele cu dizabilități. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Victoria și s-a bucurat de prezența premierului Marcel Ciolacu, a ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, precum și a reprezentanților diverselor asociații de persoane cu dizabilități și ai mediului de afaceri.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate, pe scurt, câteva dintre obiectivele acordului, respectiv realizarea unor campanii de informare și a unor proiecte comune de cercetare care să inoveze soluțiile în protecția consumatorilor, persoane cu dizabilități, dar și îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniu și monitorizarea modului în care sunt respectate drepturile acestei categorii de consumatori de către operatorii economici. Reprezentanții mediului de afaceri au vorbit despre proiectele pilot de accesibilizarea a produselor și serviciilor pe care aceștia le pun la dispoziția consumatorilor cu dizabilități, prezentând și intențiilor lor de dezvoltare a acestor demersuri. Întâlnirea a cuprins emoționantul moment al semnării acordului de către Daniela Tontsch, președintele CNDR, și Sebastian Hotca, vicepreședinte cu atribuții de președinte al ANPC, girat de premierul Ciolacu și ministrul Oprea.

”Acest proiect este proiectul meu de suflet, atât pentru mine, cât și pentru colegii mei. Am cunoscut, în reprezentanții CNDR, oameni minunați, de la care am învățat o mulțime de lucruri, despre un mod de viață ”altfel”, la care până acum m-am gândit, dar recunosc că nu mi l-am imaginat, la adevărata dimensiune. Partenerii noștri de astăzi mi-au spus că nu-și doresc altceva decât o viață independentă și vor să fie tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni ai României. Nu vor altceva decât drepturi egale. Mă bucur, ca prin acordul semnat astăzi să începem, împreună o etapă în care drepturile consumatorilor cu dizabilități nu mai sunt doar un deziderat. Cred că, în viitorul foarte apropiat și alte companii se vor alătura în efortul de a le crea un mediu propice pentru o viață independentă, demersuri normale și legale, așa cum se întâmplă în toate țările UE” – Sebastian Hotca, vicepreședinte cu atribuții de președinte al ANPC.

Până în acest moment, operatorii economici care au realizat proiecte pilot de amenajare specială, pentru a asigura accesibilitatea consumatorilor, persoane cu dizabilități, la produsele și serviciile lor sunt Auchan, OMV, Mol, KFC, City Grill, Altex, Banca Transilvania, Catena și Medlife.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here