MMAP a lansat ieri două apeluri de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre:
Investiții în capacități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd
Investiții destinate producției de compost din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile.
Ambele runde de apeluri sunt deschise până pe 30 septembrie 2024, ora 20.00.
„Aceste investiții vor contribui la dezvoltarea fermelor mari, a cooperativelor agricole și reprezintă o măsură benefică atât din punct de vedere economic, dar și pentru un mediu mai sănătos pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile este de 20.7 milioane euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 3.74 milioane euro. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, restul de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile reprezentând contribuție proprie a beneficiarului.
Pot depune cereri de finanțare:
fermele mari
cooperativele agricole, parteneriatele între acestea
parteneriatele între ferme/cooperative agricole și UAT-uri
parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) și întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole/UAT-uri și întreprinderi. Activitățile propuse prin proiecte presupun înființarea de sisteme de biogaz pentru comunități cu ferme foarte mari (cu capacități electrice de cel puțin 300 KWt și capacități de încălzire de cel puțin 300 KW până la maximum 1 MW electrici și 1MWt termici).
Cea de-a doua investiție vine în sprijinul unităților administrativ – teritoriale, pentru a reduce povara depozitării gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile. Implementarea proiectului presupune atât înființarea, cât și operaționalizarea instalațiilor de producere a compostului din gunoi de grajd și alte deșeuri compostabile. Bugetul total alocat al schemei din PNRR este de 6 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,2 milioane euro. Sistemele de producere a compostului se vor construi la nivelul UAT-urilor în a căror rază administrativ teritorială se regăsesc cel puțin 2 ferme mari, în care există un minim de 1.000 UVM (ferme de bovine, de porcine sau ferme avicole). Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ – teritoriale organizate la nivel de județ, oraș și comună.
Redactor: Roxana Mihalache