Inspectorii DSVSA Olt au intensificat controalele de Crăciun

0
788

Fie că sunt târguri de Crăciun, piețe agroalimentare, restaurante, carmangerii sau abatoare, inspectorii DSVSA sunt omniprezenți în această perioadă a anului.

Ei verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă condițiile sanitare și pentru siguranța alimentelor cu privire la producerea, procesarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de porc. Se mai verifică și modul de marcare și certificare a cărnii proaspete, precum și a altor preparate și produse din carne de porc. Unde vor exista suspiciuni, se vor recolta probe de alimente.

Scopul controalelor este acela de a preveni  apariţia îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, au fost intensificate controale sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

‘Până la această dată, inspectori din cadrul DSVSA Olt au efectuat un număr de 413 controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

S-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 22.400 lei și 6 avertismente conform O.G. 2/2001, la unități de alimentație publică, magazine alimentare, un supermarket, un laborator de cofetărie-patiserie, pentru neconformițile constatate, cum ar fi :

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– neverificarea stării de sănătate a personalului;

– etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare;

– întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor‘, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

Potrivit aceleași surse, a fost reținută oficial o cantitate de 9,629 kg de produse alimentare de origine animală (carne de porc, carne de pasăre, produse lactate), ca urmare a etichetării necorespunzătoare.

Totodată, au fost efectuate un număr de 4 controale în târguri și 4 controale în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt . Nu au fost identificate neconformități pentru care să fie aplicate sancțiuni contravenționale .

S-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor si a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate.

DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.