Este forfotă mare în această perioadă de dinaintea sărbătorilor de iarnă. Oamenii sunt în căutarea alimentelor pentru mesele bogate din zilele de Crăciun, iar autoritățile în controale pentru că totul să fie în regulă.
În această perioadă în care este la mare căutare carnea de porc, în special din gospodăriile din sate, au fost stabilite locațiile unde se poate face controlul trichineloscopic. La Slatina, aceste verificări se efectuează în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești.
În județ sunt deschise , potrivit DSVSA Olt, cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale.
‘Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență, inclusiv sâmbăta și duminica’, anunță oficialii DSVSA Olt.
Totodată, în perioada 01.12.-10.12.2023 s–au efectuat un numar de 93 de examene trichineloscopice, fără a fi depistate probe pozitive .
‘De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală .
Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din acestea .
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Recomandăm, încă o dată celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic .
Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.)’, se arată în comunicatul DSVSA Olt.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
Redactor: Georgeta Trușcă