Legumicultorii din sudul județului au fost verificați, săptămâna trecută, de către inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.
Verificările au fost făcute în colaborare cu polițiștii olteni iar in vizorul lor au fost producătorii de legume din bazinul legumicol al județului Olt.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, au fost controlați un număr de 9 producători primari de legume și asociații de producători de legume, din localitățile Scărișoara, Rusănești, Izbiceni, Cilieni și Corabia.
“Cu această ocazie au fost verificate și două depozite de legume înregistrate pentru siguranța alimentelor din comuna Izbiceni, unde au fost identificate neconformități, respectiv: igiena necorespunzatoare a spatiilor de depozitare, cu deteriorări la nivelul tavanului și pereților; depozitare legume în alt spațiu, neînregistat pentru siguranța alimentelor; neidentificarea corespunzatoare a loturilor de legume” a precizat aceeași sursă.
Au fost prelevate un număr de 15 probe de la gogoșari, castraveți, gogonele, vinete, ardei kapia, dovlecei, roșii, ardei iute, care au fost trimise către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți, în vederea determinarii reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală.
În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide.
Totodată, pentru abaterile de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate două sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare în valoare totală de 10.000 lei.
Redactor : Georgeta Trușcă