De aproape un deceniu, la Brastavățu, are loc an de an, singurul Festival de bătut toaca, din județ. În acest week-end, curtea bisericii Sf. Nicolae a fost neîncăpătoare. 55 de copii și tineri au participat la cea de a IX-a ediție a Festivalului Județean de Toacă de la Brastavățu.
Potrivit organizatorilor, 55 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani au participat în Duminica Samarinencei la Festivalul Județean de Toacă de la Brastavățu, ediția a IX-a. Însoțiți de părinți, preoți sau de cadre didactice, copiii și tinerii s-au adunat în ținutul Romanaților, atât de pe cuprinsul județului Olt, cât și din București și Bărăgan. Nu numai lovind în toacă, energic sau lin, s-au transmis bucuria și emoția celor mici, ci și prin recitarea unor versuri, interpretarea unor pricesne și, în general, prin buna dispoziție manifestată în curtea bisericii parohiale Brastavățu. Anul acesta au participat elevi din 10 localități: Parohia OLARI, mun. București, îndrumați de Pr. Antoniu CIOCOIU; Parohia OGORU, com. Dor-Mărunt, jud. Călărași, îndrumați de Pr. Cornel ANDREI; CATEDRALA EPISCOPALĂ SLATINA, îndrumați de Pr. Flavian RĂDULESCU; Parohia PÂRȘCOVENI, com. Pârșcoveni, îndrumați de Pr. Ionuț FRĂSINEANU; Parohia OSICA DE SUS, îndrumați de Pr. Daniel PREDA; Parohia BRASTAVĂȚU, îndrumați de Prot. Marian DOBRE și Pr. Nicolae DRĂGHICI; Parohia GRĂDIȘTEA, com. Găneasa, îndrumați de Pr. Constantin SANDU;Parohia DĂNEASA, îndrumați de Pr. Georgică DOBRE; Liceul „Nicolae Titulescu” din Slatina, îndrumați de prof. Mirela NIȚOI; Liceul Teoretic „Ioniță Asan” din Caracal, îndrumați de Prof. de Muzică Ion BÂRZĂ.
“Am participat cu drag la acest minunat eveniment de suflet oferit de copii. Au bucurat și încintat cu adevărat sufletele tuturor participanților . Astfel de evenimente care unesc comunitatea, care adună oamenii , indiferent de generație, trebuie să fie tradiție. Mă bucur că în comunitatea noastră există această tradiție și, sincer, îi felicit pe organizatori. Prin astfel de evenimente realizăm că cei mici, cei tineri , au doar nevoie de exemple bune, exemple demne de urmat. Sunetul de toacă este un sunet ce cheamă la unitate, iar comunitatea noastră este una unită. Sincere felicitări pentru organizare și pentru osteneala oferită, Parohiei Brastavățu, Episcopiei Slatinei și Asociației ,, Kinonia “, a declarat Constantin-Cici Oprea, primarul comunei Brastavățu. Festivalul de Toacă este organizat de parohia din Brastavățu în colaborare cu Episcopia Slatinei și Romanaților și cu Asociația de Tineret “Kinonia”. Anul acesta au participat și autorități locale și eparhiale, alături de cadre didactice din Caracal și Corabia.
Redactor: Georgeta Trușcă.