O olteancă a cucerit spațiul. ROSPIN- echipa României selectată de Agenția Spațială Europeană

0
3751

O olteancă a reușit să cucerească spațiul. Brastaviceanca Ilona Oprea face parte din echipa ROSPIN-SAT-1, una dintre cele 6 echipe din toată Europa ce au fost selectate de experții Agenția Spațială Europeană.

Ilona Oprea a absovit Liceul Teoretic “Mihai Viteazul”, specializarea matematică-informatică și în prezent este studentă anul II la master în cadrul Univerității Politehnică București. În paralel lucrează ca inginer în domeniul spațial.

Romanian Space Initiative (ROSPIN) este un ONG cu scopul dezvoltării domeniului spațial în Romania și care și-a propus să îmbunățățescă mediul educațional al studenților.

Ilona, alături de alți 14 studenți au scop bine gândit. Și acest lucru a fost răsplătit prin selectarea ESA.

“Fly your satellite!” este un program educațional pentru studenți, creat de ESA după ce au fost lansați, cu succes, șapte sateliți universitari de tip CubeSat pe zborul inaugural Vega din 2012, printre aceștia numărându-se și satelitul românesc Goliat. Acum, studenții români au șansa de a construiască un satelit studențesc ce va deservi pentru cursuri în cadrul unui program similar, dar mai mic- versiunea pilot a Fly Your Satellite! Programul spin-off, Design Booster.Spre deosebire de edițiile anterioare ale Fly Your Satellite!, aceste programe pilot sunt limitate de timp și se concentrează în mod special pe susținerea și consolidarea unui design detaliat, în cazul FYS Design Booster, și pe pregătirea și execuția unei campanii de mediu în Test Opportunities. Cronologia FYS Design Booster este stabilită la 18 luni, pe parcursul cărora studenții vor fi expuși la standardele și procesele ESA și vor beneficia de un sprijin larg în diferite discipline de proiectare a navelor spațiale, cum ar fi efectuarea de compromisuri, analizarea și evaluarea opțiunilor, echilibrând în același timp domeniul de aplicare și resursele. a misiunii. Primirea de sprijin din partea experților ESA în această etapă poate facilita activitățile de dezvoltare viitoare, deoarece efectuarea modificărilor este încă relativ ușoară și ieftină, în comparație cu fazele ulterioare ale proiectului. Design Booster a fost lansat de Săptămâna de formare la centrul tehnic al ESA din Țările de Jos. Atelierul de selecție a avut loc online în perioada 6-9 decembrie. Echipele de studenți au lucrat neobosit și devotat pentru acest eveniment, astfel încât să-și poată prezenta în sfârșit misiunile, să-și prezinte provocările, să-și prezinte soluțiile și să convingă juriul de adecvarea proiectului lor CubeSat pentru a participa la program. Grupul de experți a remarcat calitatea remarcabilă a tuturor propunerilor în timpul evaluării. Cu toate acestea, cererea mare de participare la acest program pilot a făcut ca procesul de selecție să fie unul competitiv. Pe baza evaluării, au fost selectate cele mai bune 6 echipe, printre care și cea a României(echipele selectate: 6S, AlbaSat, BIXO, ROSPIN-SAT-1, SAGE, ST3LLAR-Sat1 BOIRA).

 

“Suntem o organizație studențescă ce are scopul de a conștientiza oamenii despre domeniul spațial. Noi , în toamnă ne-am calificat la acest program cu proiectul pe cale l-am documentat mai bine. Pe baza acestei documentații am fost una din cele 12 echipe care au participat la un curs de pregătire din Olanda. Concret, în urmatoarele 18 luni o sa aducem un stateliy de la stadiul incipient la cel de proiectare. Nu îl vom face noi tot, este o muncă mult mai elaborată și costuri fosrte mari, 200.000 de euro. Pentru studenți acest satelit va însemna fosrte mult. Scopul proiectului nostrum este unul educațional. Studenții vor putea învăța fizic”, a declarat Ilona Oprea

 Pentru reușita lor, studenții au fost felicitați de ministrului cercetării, inovării și digitalizării Sebastian BURDUJA

“Roadele muncii românilor geniali și efectele pozitive ale plății datoriei către Agenția Spațială Europeană (ESA) nu încetează să apară: acești tineri români au fost selectați în cadrul proiectului european “Fly Your Satellite”. Doar 6 echipe din toată Europa au fost selectate de experții ESA, iar echipa ROSPIN-SAT-1 s-a calificat cu un proiect extraordinar: echipa de studenți a propus o misiune de observare a Pământului pentru a monitoriza defrișările care au loc în România.

Știu, veștile bune nu fac nici știri, nici rating. Dar în tot acest timp, românii au rezultate extraordinare pe plan internațional. Acest rezultat reconfirmă importanța investițiilor în sectorul aerospațial, vorbim despre investiții ce aduc plusvaloare economiei românești: fiecare euro investit în acest sector generează în medie 12 euro pentru economia românească.

Felicitări, dragi studenți! Sunteți extraordinari și știu că veți cuceri lumea și spațiul. Înainte, către stele!’’, se arată în mesajul postat pe pagina sa de socializare de către ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian BURDUJA

Redactor Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.