Oltul a primit a doua tranșă de vaccin antigripal. DSP are in depozit peste 30.000 de doze

0
1419

Peste 10.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge în cabinetele medicilor de familie, spitale și centrele DGASPC din Olt, într-o nouă tranșă. Dozele sunt destinate cu prioritate persoanelor cu boli cronice și gravidelor.

„Direcția de Sănătate Publică Olt a recepționat până la această dată două tranșe de vaccin antigripal de tip tetravalent în cantitate de 31 027 doze (prima tranșă de 20.607 doze iar cea de-a doua tranșă de 10420 doze). Acestea urmează să fie distribuite, în zilele următoare către medicii de familie, în vederea vaccinării cu prioritate a persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni și gravide, precum și celorlalte categorii de persoane, dar vor fi distribuite și în spitale și DGASPC pentru imunizarea personalului și a beneficiarilor”, informează DSP Olt Potrivit aceleiași surse, la nivel de județ au fost catagrafiate 34.991 persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal. Pentru acest sezon Ministerul Sănătăţii a achiziționat un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal. Primele 1 000 000 de doze au fost livrate direcțiilor de sănătate publică și a început distribuirea către medicii de familie săptămâna trecută, iar 500 000 de doze au fost livrate în această săptămână 2022- primul an în care întrega cantitate de vaccin comandată de Ministerul Sănătății ajunge la direcțiile de sănătate publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, copii şi bătrâni din centrele de ocrotire, personal medical și personal medical din instituțiile de ocrotire pentru copii și batrâni, precum şi gravide. Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă: “evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave. Folosirea batistei de unică utilizare, Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea in contact cu persoane bolnave. Respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe; Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate. Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie in cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa. Cea mai eficientă metodă de prevenire a imbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

” Grupele populaționale considerate de risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2022-2023 1.Persoane cu vârsta cuprinsă ântre 6 luni – 64 ani in evidenâa cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane; 2. copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni; 3. Gravide; 4. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin in contact respirator cu pacienții sau asistații; 5. Persoane, adulți și copii, rezidente in instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt; 6. Toate persoanele cu vârsta 65 de ani.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.