Angajaţii TMK Slatina ies din nou în stradă, săptămâna viitoare, când vor protesta în faţa sediului Guvernului României. Protestele vin după ce derogarea emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de la decizia de sancţionare a societăţilor cu capital rusesc de care beneficia compania se apropie de expirare.
Oamenilor le este teamă că firma la care lucrează, deşi are comenzi, riscă să intre în faliment. De mai bine de două luni, mai exact de când a început războiul ruso-ucrianiean, aproximativ 2.400 la nivelul celor două fabrici din Slatina şi Reşiţa stau cu frica în sân. Firma la care lucrează a fost deţinută până în martie de oligarhul rus, Dmitry Pumpiansky, și cu toate acestea a s-au impus sancțiuni asupra ei. Astfel că firma nu mai poate face plăţi şi nu mai poate primi bani de la clienţi.
Sindicaliștii susțin că situația TMK nu s-a schimbat și că guvernul nu a emis Ordonanța de urgență care ar permite deblocarea conturilor firmei.
“Invocăm Regulamentul nr.269/17.03.2014 al Comisiei Europene, care la art.4, prevede urmatoarele: „Prin derogare de la articolul 2 , autoritatile competente ale statelor membre pot autoriza deblocarea anumitor fonduri sau resurse economice inghetate sau punerea la dispozitie a anumitor fonduri sau resurse economice in conditiile pe care le considera adecvate, dupa ce constata ca fondurile sau resursele economice in cauza: sunt necesare pentru satisfacerea necesitatilor de baza ale persoanelor fizice sau juridice ale entitatilor sau organismelor incluse pe lista din anexa 1 …..”.Cu privire la deblocarea acestei crize, au fost purtate discutii atat la nivel national cat si la nivel european cu factorii de decizie, cu privire la reglementarea functionarii unitatilor comerciale aflate sub sanctiunile impuse de Regulamentul Comisiei Europene nr.269/2014, prin emiterea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei. Sanctiunile impuse au generat prejudicii importante activitatii TMK-ARTROM, pe langa daunele grave sociale si economice aduse societății si salariatilor, acestea vor conduce la suspendarea activității multor clienti din Europa din industria de automobile, energetica si constructii de masini, pentru care TMK-ARTROM este furnizor unic. Mentionam de exemplu situatia societatii Automobile Dacia Pitesti. Atragem atentia ca astfel de actiuni nu fac decat sa afecteze in mod direct economia romaneasca si implicit siguranta sociala a angajatilor romani ai societatii TMK ARTROM S.A., fapt pentru care solicitam factorilor de decizie politica sa actioneze pentru deblocarea situatiei create, in regim de urgenta, in caz contrar vom fi nevoiti sa procedam la actiuni de protest extreme atat la nivel national cat si la nivel European”, a precizat Cristel Ioțu, președinte Cartel Alfa Olt.
Redactor :Georgeta Trușcă