Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a continuat campania de verificare a supermarketurilor. Astfel, pe 15 februarie 2022, au fost controlate nu mai puțin de 7 magazine aparținând operatorului economic Profi Rom Food S.R.L., situate în sectoarele 2, 3, 4 și 6. „Pare că gradele de comparație în activitatea magazinelor aparținând unora dintre cele mai mari lanțuri comerciale sunt, în realitate, diametral opuse. Dacă mega se dovedea a fi de fapt mini, iată că a venit rândul lui Profi să pară nu profesor, ci repetent la purtare. Noi îi lăsăm corijenți! Din păcate, nu-i putem bate cu rigla la palmă, aceeași palmă cu care aceștia încasează, dar nu reinvestesc atât cât ar trebui. Apreciem investițiile făcute de ei, dar curățenia ține de bunul simț comercial al fiecărui operator economic din domeniu” – Horia Constantinescu, președintele ANPC. Echipele de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 144.000 lei, la care s-au adăugat măsurile complementare: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru 6 unități , a fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine. Intre cele mai importante abateri de la legislația în vigoare constatate de comisarii CRPCR București-Ilfov sunt comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice și lovituri mecanice, comercializarea unor produse cu data durabilității minimale de consum depășită, utilizarea unor spații de depozitare igienizate necorespunzător, comercializarea, în zona Gastro/Grill, a unor produse fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere neigienizate și depreciate, identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, cu vopsea exfoliată și cu scurgeri de lichide, lângă rafturile cu produse au fost găsite, pe pardoseală, gândaci morți, existența pavimentului depreciat si igienizat necorespunzător, în magazine, existența unor zone din tavan cu infiltrații și mucegai, utilizarea unor cuptoare electrice și friteuze neigienizate, comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare.
Redactor: Roxana Mihalache