Campania de vaccinarea anti-HPV pusă în așteptare

0
1515

Dacă la început părinții au fost reticienți la vaccinarea HPV, în timp, situația s-a schimbat. Dar din păcate, Ministerul Sănătății nu a ținut pasul cu schimbarea. În timp ce prima campanie de vaccinare anti-HPV s-a poticnit pentru că autorităţile nu au reuşit să îi convingă pe părinți să își imunizeze fetele, a doua campanie de vaccinare este blocată din cauza lipsei de vaccin.

Medicii de familie şi părinţii se plâng că nu se găsesc vaccinuri împotriva HPV. “Am pe lista de așteptare, în acest moment 72 de persoane pentru anul 2020. Mulți părinți nu au mai putut să aștepte și au cumpărat vaccinul din farmacii. Sunt destul de mulți cei care își procură singuri vaccinul, cei care-și permit. Ceilalți așteaptă, nu avem persoane care să se răzgândească. Prețul este destul de ridicat, între 600 și până în 700 lei/doză. Este un preț destul de piperat. De la vârsta de 11 ani, este cea mai potrivită vârstă să fie vaccinul administrat. Eu recomand la vârsta de 11 ani, în mod normal se recomandă înainte de primul contact, dar cel mai bine, cum recomandă și producătorul. Pentru că noi suntem o populație la care vârsta primului contact sexual a scăzut și cel mai bine este să ne protejăm copiii”, a declarat dr. Dorian Costescu, medic de familie.

La nivelul județului Olt, potrivit DSP, în acest moment sunt imunizate persoanele catagrafiate pentru 2020. Mai exact 373 de fete trebuie vaccinate anti-HPV. Strategia campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin prevede identificarea persoanelor cuprinse in grupa de vârsta 11- 18 ani, care doresc să se vaccineze. În județul Olt sunt pe această lista 1.110 persoane.

Conform datelor furnizate de DSP Olt 6 persoane au fost catagrafiate pentru 2017/ 2018, 378 persoane catagrafiate – 2019, 373 persoane catagrafiate – 2020, 353 persoane catagrafiate – 01.01.- 01.11.2021. În ultimii patru ani jumătate au fost alocate 1.332 doze de vaccin HPV din care au fost realizate 1.181 de doze iar pe stoc mai sunt 292 de doze.

Potrivit aceleiași surse, părintele unei fetițe cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani poate solicita prin medicul de familie vaccinarea anti –HPV. Doar că, la înscrierea pe această listă trebuie să se înarmeze și cu multă răbdare. Trebuie menționat faptul că, din cele peste 100 de forme ale virusului HPV, 15 tulpini prezintă risc oncogen şi două dintre ele sunt raspunzatoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin.

Potrivit statisticilor ministerului sanatatii, 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor. În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și mai mult de jumătate pierd lupta cu boala. Organizația Mondială a Sănătății a adoptat strategia globală prin care să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.