Testele de salivă, între afacere pentru părinți și jucării pentru copii. Oltul a raportat trei cazuri pozitive depistate pe baza testului de salivă.

0
1561

Majoritatea elevilor care au făcut în această dimineață testele de salivă au avut rezultate negative. Doar că mai mulți ai picat testul ”bunei-credințe” când au aruncat testele în fața școlilor sau le-au scos la vânzare pe internet.

De azi, copiii din întreaga ţară trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor. Numai că folosirea testelor pentru salivă la şcoală are încă multe necunoscute, atât pentru părinţi, cât şi pentru elevi.

Nu există o procedura standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, în alte cazuri părintii au fost sfătuiți să treacă și data pe rezultat, pentru ca acesta să nu poată fi fotografiat de mai multe ori. Dacă rezultatul este pozitiv, părintele trebuie să anunţe şcoala şi medicul de familie, iar copilul să rămână acasă.

Cele mai multe şcoli au decis ca elevii să se testeze acasă. Astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect. Luni şi joi se vor testa elevii, la fel şi profesorii, învățătorii, dar și personalul nedidactic din școli.

Sunt directori care au cerut ca părintele să dea o declarație pe proprie răspundere.

“La școala “Voievod Brâncoveanu” din comuna Brâncoveni, testele antigen din proba de salivă  sunt efectuate de către părinți, la domiciliu, în fiecare dimineață de luni și joi. Rezultatul testului este transmis printr-o declarație pe propria  răspundere, iar conducerea unității centralizează datele primite de la aceștia. Deoarece transmiterea rezultatelor pe mail nu este posibilă la nivelul unității noastre școlare s-a hotărât transmiterea acestora prin intermediul unei declarații, fizic, prin înmânarea acesteia elevului sau pe grupul de whatsapp. Declarațiile părinților cuprind numai rezultate negative. Nu a fost transims niciun rezultat pozitiv astăzi’’, a declarat profesor Laura Sandu, directorul școlii din Brâncoveni.

Alte unități scolare au cerut doar transmitere pe grupul clasei a rezultatului, pozitiv sau negativ.

La liceul teoretic “Mihai Viteazul ” unui elev i-a ieșit testul neconcludent , astfel că  a fost necesară repetarea testării.

“ În unitatea noastră sunt 817 elevi, toți au primit teste, cei crae vineri nu au fost la școală în dimineața aceasta au fost testați în isolator. Avem un elev al cărui teste este neconcludent, astfel că am decis să repetăm procedura cu un test rapid”, a declarat Liviu Mitroi, director LT”Mihai Viteazul” Caracal.

Testați au fost și elevii din căminele școlare. La liceul tehnologic  ‘Alexe Marin’ 50 de elevi au fost testați în acestă dimineață de către pedagogul școlar.

“ Au fost făcute testele în cămin pentru 50 de elevi iar toate au fost negative. La nivelul școlii au fost câțiva copii care au refuzat testarea pe motiv că au schema completă de vaccine anti-COVID. În școală nu au fost teste pozitive”, a declacat Valeria Diaconu, directorul Liceului Tehnologic “Alexe Marin” Slatina.

Potrivit inspectorului general ISJ Olt, Victor Iacobescu,  o singură școală a transmis trei cazuri pozitive în urma testării antigen din proba de salivă .“Până la ora 12.00 o singură școală a transmis că are trei cazuri pozitive. La unitatea de învățământ din Deveselu au fost trei teste cu rezultate pozitive, la  doi elevi de la clasa pregătitoare și unul de la clasa a III a. Acum urmează să fie făcute testele PCR, iar în cazul în care vor fi și acestea pozitive clasele unde învață elevii respectivi vor trece în online”,  a declarat Iacobescu.

Testele de salivă “jucării ” pentru elevi

Vineri testele au fost împărțite elevilor, doar că mulți nu au ajuns acasă cu ele.

Unele teste au aruncate de elevi în fața unităților școlare  după ce au fost scoase din punguțele  în care fuseseră ambulate de către profesori. Pozele cu isprava copiilor au ajuns virale pe o pagină de socializare iar comentariile nu au întârziat să apară.

“România educată ….”, “Testul dat la școală și care luni trebuia făcut…Cei 7 ani de-acasă!”, “Cică educație proastă :)) Noi toți am învățat copii să facă asta, cu proteste și tot felul de manifestări violente asupra situației actuale :))”, sunt câteva dintre mesajele internauților crae au reacționat.

“Afacerea” părinților cu teste de salivă 

 După faptele copiilor, părinții au demonstrate că sunt și mai și. Pe OLX au apărut anunțurile de vânzarea a testelor primite de elevi la școală.

Părinții au profitat de faptul că oricum nimeni nu poate să îi verifice dacă au făcut acest test copiilor, și oricum testarea este opțională așa că au decis să le vândă.

În acest moment nu exist procedură stabilită care să implice distribuirea , efectuarea sau controlul acestor teste.

Este clar că s-a mizat pe buna-credință a părinților, test pe care l-au picat .

20 de lei costă un test antigen pe bază de salivă pe internet, un test care l-au primit gratuit pentru testarea copiiilor.

Până una alta directorii școlilor trebuie să numere piesele  primate în plus pentru a rapoprta ISJ de câte teste mai au nevoie.

La această dată, în școli au fost distribuite teste pentru o săptămână.

REDACTOR : GEORGETA TRUȘCĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.