Fermierii olteni care își incendiază terenurile, pierd subvenția APIA

0
896

Deși de cele mai multe ori incendierea terenurilor agricole s-a terminat tragic, fermierii nu renunță la acest obicei. An de an, primăvara și toamna, sunt înregistrate cele mai multe incendii produse la terenurile agricole.
Pentru a-i determina pe fermieri să nu mai recurgă la această metodă, reprezentanții APIA Olt anunță că aceștia nu vor mai primi subvenția.
„Una din normele de ecocondiționalitate este interdicția privind arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Interdicția are ca scop menținerea materiei organice în sol. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.). Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea încălcării sancţiunea poate ajunge şi la sută la sută excludere”, se arată într-un comunicat al APIA Olt.
De câțiva ani există un protocol între APIA, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi identificați fermierii care își incendiază intenționat terenurile.
Potrivit datelor ISU Olt, anul trecut au fost stinse 708 incendii produse la vegetații uscate sau miriști, dar din păcate puține se pot dovedi dacă au fost intenționate sau nu. Astfel că din datele APIA Olt nici un fermier nu a fost sancționat din cauza arderilor de miriști, pentru că nu s-a putut stabili dacă a fost culpa agricultorului.
POZA MIRISTE IN FLACARI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.