Pandemia de coronavirus scoate la iveală alte lipsuri ale sistemului de învățământ.
Odată cu decizia ministrului educației, Monica Anisie, ca școala să fie reluată în mediul online, iar faptul că ,,prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ” i-a deranjat atât pe elevi cât și pe părinți.
Reprezentanții elevilor susțin că mulți colegi de ai lor sunt discriminați prin această decizie. Nu s-a luat în calcul faptul că nu toți elevii au acces la internet. Mai mult, elevii nu consideră că predarea online este eficientă.
„Din punctul meu de vedere, ca și președinte CJE Olt, școala online este o metodă de recapitulare utilă elevilor chiar dacă prin aceste mijloace nu am putea avea parte de lecții noi sau de acumularea unor noi cunoștințe fiind un sistem la care nu am putea fi la fel de receptivi”, a declarat Adrian Prună, președinte CJE Olt.
Elevii susțin că prin acest sistem va crește abandonul școlar.Totodată, elevii sunt alături de colegii lor și încearcă să găsească soluții acelor probleme pentru care ministerul, în acest moment nu are rezolvare.
„Consecințele acestui sistem sunt și excluderea elevilor fără acces la internet care nu pot participa la orele de curs online și ajungând să fie marginalizați de către sistem din pricina stării materiale a fiecăruia. Prin încercările noastre de a ține o legătura constantă cu restul președinților de CȘE, pentru a afla cum se desfășoară cursurile, care spre fericirea sistemului chiar au loc, în mare parte elevii fără acces la internet sunt ajutați de colegi prin telefon, din câte susțin aceștia, doar că există multe cazuri nefavorabile care nu pot fi ajutate în aceste clipe cu folosirea internetului, făcându-se diferența între elevi, nereușind sa se găsească o soluție echitabilă pentru toată lumea. Poziția CJE Olt este de a susține cursurile online, dar și de a urma demersurile CNE, deoarece împreună suntem un tot unitar”, a completat președintele CJE Olt.
În acest moment elevii desfășoară activități online, acolo unde acest lucru este posibil. Se încearcă găsirea unor soluții pentru reluarea cursurilor. Un scenariu de lucru ar fi acela ca în clase să se întoarcă doar elevii din anii terminali, ce urmează să susțină examenele finale, dar ceilalți să continue școala din mediul online.