Oamenii și-au făcut stocuri de alimente, iar cel mai cumpărat produs a fost făina. Acesta a dispărut cu desăvarșire zile bune de pe rafturile magazinelor, creând astfel o panică mai mare în rândul oamenilor.
Cu toate acestea specialiștii din agricultură susțin că nu sunt probleme legate de siguranța alimentară. Stocurile de grâu ale țării asigură necesarul de făină pentru 7 luni.
„La ora actuală există stocuri de aproximativ 700.000 de tone de grâu iar în aceste condiții nici nu se pune problema să se apleze la rezerva de stat. Grâul acesta ne ajunge pentru 7 luni, în condițiile în care mai sunt 3 luni până la noua recoltă. Nu a existat o criză de făină. Dacă este să calculăm matematic, dintr-un 1 kilogram de grâu se face 700 grame de făină, apoi din 1 kilogram de făină avem o pâine de 1, 3 kilograme, iar consumul de pâine este de 82 de kilograme pe an de persoană”, a spus directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuța.
Dispariția făinii ambalate de pe rafturile magazinelor a fost creată de faptul că firmele de ambalare nu au mai făcut față cererii.
„Problema nu a fost din cauza lipsei făinei, ci din cauza ambalării produsului. Se comercializeză doar făină ambalată. Pe fondul cererii foarte mari s-a creat o difuncționalitate. Dacă se merge la orice moară din țară se găsește făină la sac”, a completat Anuța.
Mai mult, oamenilor le este teamă că prețurile vor crește nejustificat, deși producătorii din panificație susțin că nu vor face acest lucru.
„Orice creștere de preț va fi una artificială și nu va fi din cauza prețului de la grîu, ci din cauza altor factori”, a adăugat directorul adjunct al DAJ Olt.
Potrivit aceleasi surse, la nivel central există un proiect care prevede majorarea rezervei de stat de grâu. În prezent aceasta este de 350.000 de tone. În cazul în care rezerva de stat se va mări, siguranța alimentară a populației va fi asigurata în condiții de criză de orice natură.
Această măsură se impune în condițiile în care specialiștii anunță că se așteaptă la o secetă excesivă în zona de sud a țării, iar producția de cereale va fi afectată drastic.
Pandemia de COVID 19 a adus și unele lucruri bune, dacă se poate spune așa. România, în ultimii 30 de ani s-a bazat pe importuri, în condițiile în care producția autohtonă poate asigura siguranța alimentară și economică a populației.
În ultimele săptămâni, producători agricoli, dar și din alte domenii, au vorbit despre asigurarea existenței populației.
Redactor: Georgeta Trusca