De 15 ani la Scărișoara, cultivarea căpșunilor Bio a devenit dintr-o afacere o artă.
Sandu Cojocaru cultivă căpșuni de când se știe. A început cu o suprafață de câteva arii, ca mai apoi să plasese afacerea copiilor săi, ce au extins cultura la 5 hectare. Aceștia au accesat fonduri europene, au investit în ingrașământ adus din Italia și soiuri de calitate, dar și sisteme performante, astfel că, au ajuns, în prezent, să aibă o producție de până la 100 de tone pe zi.
Căpșunile din Scărișoara sunt recunoscute în toată țară, incât, fermierii nu își fac probleme pentru comercializarea lor.
“Nu am încercat să intru cu ele în supermarketuri. Clienții noștri vin la noi și cumpărată tone. Avem oameni care vin din Brașov, Pitești, Suceava, Alba Iulia și cumpără. Prețul căpșunilor, anul trecut, în perioada aceasta a fost la inceput de 12 lei kilogramul și am ajuns la 5 lei kilogramul. De obicei vindem la tonă, dar și la caserole, în perioada de început, când obținem până la 100 de kilograme pe zi”, ne-a spus Sandu Cojocaru, fermierul care a înființat cultura de căpșuni.
În solariile familiei Cojocaru, de-a lungul timpului, au fost cultivate 15 soiuri, iar acum cel mai căutat este cel amercia , care se apropie ca gust și aspect de soiul românesc. Totodată, este cultivat și un soi ce produce pe tot parcursul anului.
Din păcate statul nu îi ajută prea mult pe acesti fermieri. Subvențiile pentru culturile de căpșuni sunt aceleași ca pentru culturile mari, de cereale.
“Problema este că subventia este ca la hectarul de grâu. Și pentru înființarea unei culturi de căpșune este nevoie de 10.000 de euro, iar la 3 ani aceasta se schimbă. Nu suntem ajutați, nici dacă vrem să ne asigurăm culturile impotriva grindinei”, a completat fermierul oltean.
Acesta a incercat să cultive și legume dar a revenit la cultura de căpșuni. Ba mai mult, de 2 ani a înființat și o cultură de zmeură. Iar ceea ce la inceput a fost doar o pasiune, acum este o sursă de venit pentru întreaga familie care muncește în solarii.
‘Am învățat despre cultura de căpșuni mergând în excursii și citind. Da, este o sursă bună de venit. Noi acum producem încât am putea și să exportăm’, a subliniat Sandu Cojocaru
Acesta a ajutat și alți prieteni să își înființeze astfel de afaceri, și speră ca în timp să se asocieze și să înființeze cooperative ale cultivatorilor de capșuni-zmeură.
Potrivit directorului adjunct al DAJ Olt, Ion Anuța: “În Olt avem 47 de hectare de cultură de căpșuni și 22 de hectare de zmeură. Cei mai mulți cultivatori sunt în Scărișoara, Ghimpețeni, Băbiciu, Gostavăț, Grădinari și Strejești. Acestora li se adaugă și culturile din gospodării.”
Redactor: Georgeta Trusca