Raport de etapă al Gărzii Naționale de Mediu

0
30

În primele 6 luni de la intrarea României în Schengen, au fost intensificate controalele în zona traficului de deșeuri transfrontaliere: peste 3400 de controale și sancțiuni în valoare de peste 2.500.000 lei.

Control, depistare, interzicere.

Prioritățile GNM rămân focalizate pe descurajarea transporturilor transfrontaliere de deșeuri.

“Am investit în tehnologii noi și am deschis linii de colaborare cu autorități competente cum ar fi OLAF și Centrul de cooperare polițienească internațională, Poliția de Frontieră, Poliția Rutieră și Jandarmeria Română. Traficul de deșeuri are astăzi o abordare adaptată la realitatea Schengen.

Ce am reușit să obținem:

  • Am controlat 1397 de operatori economici în instalațiile de valorificare a deșeurilor. Am aplicat sancțiuni în valoare de aproape 2.5 milioane de lei.
  • Am crescut numărul de acțiuni de control în zonele de frontieră la peste 2.000 în doar 6 luni. Am descoperit deșeuri ilegale care au trecut granița din Spania, Italia Cehia sau Bulgaria.
  • Am dotat GNM cu un laborator mobil de analiză rapidă a deșeurilor, tocmai pentru a depista compoziția transporturilor care sunt de multe ori ”mascate” ca bunuri second-hand.
  • Continuăm să utilizăm aplicația SIATD-ROAFM, care înseamnă practic un registru electronic unde urmărim capacitatea autorizată de procesare, cantitățile de deșeuri provenite prin transfer, precum și operațiunile de valorificare.

Apreciem implicarea AFM în dezvoltare continuă a acestui instrument.

De ce avem nevoie pentru a continua să performăm:

  • Trebuie să creștem numărul de controale. Realitatea din teren ne învață că astăzi, când controalele se realizează aleator și în trafic, pentru a obține rezultate mai bune ai nevoie de controale mai multe.
  • Trebuie să creștem efectivele GNM. Avem nevoie de mai mulți experți și comisari pentru că universul de control este format din:

-peste 700 de operatori economici specializați în operațiuni cu deșeuri

-peste 80 000 de operatori economici care dețin autorizatie de mediu și care generează tipuri și categorii de deșeuri care la rândul lor pot fi traficate.

-peste 5 000 de entități care operează cu deșeuri disimulate, ele introducând aceste deșeuri sub titulatura de ,,bunuri second hand”

  • Trebuie să accentuăm seria de pregătiri comune cu specialiști din MAI, Vama și Ministerul Public pentru a aborda integrat, consecvent și unitar.” se arata intr-un comunicat al GNM.

Răspunsul GNM vine cu resursa de personal actuală. Pentru un ordin de proporție, vorbim despre aproximativ 480 de comisari operativi pentru întreaga țară.

Miza este una ridicată, pentru că demersurile de integrare a României în OECD sunt condiționate, inclusiv de suplimentarea numărului de comisari de mediu, cu o activitate concentrată pe linia controlorului transferului de deșeuri dintr-un stat în altul.

Intenția GNM este să construiasca o structură de răspuns 7/7, 365 de zile pe an la fenomenul transportului transfrontalier, ilegal și disimulat, de deșeuri.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.