Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, sărbătorim angajamentul neclintit al milioanelor de voluntari și angajați din întreaga lume, sensibilizând totodată opinia publică cu privire la cele șapte principii fundamentale care ne ghidează activitatea: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate.
Mesajul cheie din acest an – De partea umanității – subliniază semnificația durabilă a acestor principii, cu un accent special pe umanitate ca fundament al tuturor acțiunilor umanitare, făcând posibile celelalte principii.
„Fiecare atac asupra unui lucrător umanitar este un atac asupra comunității pe care a servit-o”
Declarația comună a președintelui IFRC, Kate Forbes, și a președintelui ICRC, Mirjana Spoljaric Egger, cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii 2025:
„În această Zi a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, ne plângem colegii care au fost uciși în mod îngrozitor în timp ce încercau să salveze vieți. Moartea lor necesită mult mai mult decât cuvinte goale de indignare – necesită acțiune. Comunitatea internațională nu poate continua să privească în altă parte în timp ce regulile războiului sunt ignorate, iar lucrătorii umanitari sunt vizați în mod deliberat. Fiecare atac asupra unui lucrător umanitar este un atac asupra comunității pe care a servit-o și o trădare a legilor menite să protejeze civilii și să aline suferința în timpul conflictelor.
Uciderea brutală a colegilor noștri de la Semiluna Roșie Palestiniană, în martie, a stârnit o revoltă globală. Dar povestea lor nu este izolată. Din Gaza până în Sudan, Ucraina și Republica Democrată Congo și nu numai, colegii noștri sunt ținta focurilor de armă în timp ce conduc ambulanțe, distribuie ajutoare și ajung în fața comunităților aflate în nevoie.
Doar în acest an, am pierdut deja 10 colegi. Acesta urmează celui mai mortal an înregistrat vreodată pentru lucrătorii umanitari, 2024, când numai Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie a pierdut 38 de angajați și voluntari. Dacă acest model îngrozitor continuă, 2025 ar putea fi și mai rău.
Statele și părțile aflate în conflict au responsabilitatea directă de a inversa această tendință îngrijorătoare și periculoasă prin protejarea lucrătorilor umanitari, prin respectarea dreptului internațional umanitar și prin apărarea umanității noastre comune. Acum este momentul să acționăm.”
Ziua Mondială a Crucii Roșii din 8 mai este dedicată anual suferințelor umane, menținerii diversității omenești și prevenirii unor situații de urgență și dezastre precum epidemii, inundații și cutremure.
Principiile fundamentale recunoscute cu prilejul Zilei Mondiale a Crucii Roșii sunt imparțialitatea, umanitatea, independența, neutralitatea, voluntariatul, universalitatea și unitatea.
Ziua Mondială a Crucii Roșii are menirea să inspire, faciliteze și promoveze toate activitățile umanitare ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și societăților naționale membre ale acestuia. Ziua de 8 mai este cea în care membrii mișcării Crucii Roșii Internaționale accentuează necesitatea ajutorării oamenilor suferinzi, cea de a proteja atât viețile, cât și demnitatea victimelor oricăror conflicte armate și situații violente.
Societățile naționale afiliate la CICR marchează Ziua Mondială a Crucii Roșii în țările lor pentru a sublinia nevoia de protejare a vieții. Sunt evidențiate, totodată, servicii internaționale ale Crucii Roșii, precum cel de reunire a membrilor familiei separați de evenimente vitrege.
Pe 8 mai, oamenii sunt încurajați, printre altele, să doneze sânge pentru a salva viețile altor semeni, și să facă donații pentru fonduri folosite în vederea sprijinirii pacienților săraci și asigurării de hrană persoanelor afectate de dezastre naturale și conflicte armate.
Redactor: Geanina Lupu