Cresterea natalitatii si mai putine divorturi, in Olt

0
37

În luna februarie 2025, evoluţia fenomenelor demografice înregistrate în judeţul Olt s-a caracterizat prin creșterea natalităţii (6,1%) comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent (192 născuţi vii față de 181 născuţi vii), în timp ce numărul deceselor are o ușoară scădere de 1,4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2024 (477 decese față de 484 decese). În urma agregării celor două fenomene (natalitate şi mortalitate) corespunzătoare lunii februarie 2025 a rezultat un spor natural negativ de 285 persoane, superior celui înregistrat în luna februarie 2024 (-303 persoane).

În luna februarie 2025 nu există date privind căsătoriile încheiate, din cauza indisponibilității datelor din Sistemul Informatic Integrat pentu Emiterea Actelor de Stare Civila (SIIEASC). Prin hotărâri judecătoreşti definitive, în cea de-a doua lună a anului 2025 a fost pronunţat un singur divorţ, în comparație cu cele 16 pronunțate în luna echivalentă a anului 2024.

Datele privind fenomenele demografice s-au obţinut prin prelucrarea informaţiilor cuprinse în buletinele statistice de născuţi-vii, decese, căsătorii şi divorţuri întocmite de primăriile municipale, orăşeneşti şi comunale, odată cu înregistrarea fenomenelor în actele de stare civilă. Începând cu luna mai 2024, o parte dintre buletinele statistice de născuți-vii și decese au fost completate prin intermediul Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Extinderea Sistemului Informatic Integrat la nivel național se va realiza etapizat, conform Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, cu modificările și completările ulterioare.

În numărul născuţilor-vii sunt incluşi născuţii-vii ale căror mame aveau, la data naşterii, domiciliul sau reşedinţa obişnuită pentru o perioadă de cel puţin 12 luni în România.

În numărul decedaţilor sunt incluse persoanele care aveau, la data decesului, domiciliul sau reşedinţa obişnuită pentru o perioadă de cel puţin 12 luni în România.

În numărul căsătoriilor sunt incluse căsătoriile persoanelor care aveau, la data încheierii căsătoriei, domiciliul în România, precum şi căsătoriile persoanelor de cetăţenie română care se căsătoresc în străinătate şi care sunt înregistrate la oficiile de stare civilă din România.

În numărul divorţurilor sunt incluse divorţurile persoanelor ale căror divorţuri s-au încheiat la judecătorii, stări civile sau notari publici, în conformitate cu Legea nr. 202/2010, precum şi divorţurile cetăţenilor români care au divorţat în străinătate, transcrise în România.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.