Ordinul privind perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului pentru 2025 a fost publicat in Monitorul Oficial

0
50

La data de 1 februarie2025 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul comun al MMAP si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie si refacere biologica a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale.

„ Refacerea populatiei de peste si prohibitia contribuie la exploatarea durabila a diferitelor specii si la protejarea ecosistemelor, in general. Efectele schimbarilor climatice au adus modificari pe care le simtim din ce in ce mai des si ocrotirea naturii este cel mai important lucru pe care il putem face. Prin aceste masuri, asiguram supravietuirea speciilor de pesti, mentinem echilibrul ecologic in ecosistemele acvatice si sustinem comunitatile de pescari. De asemenea, incinta Carasuhat este protejata. Pasarile, pestii si apa vor fi parte, in continuare, in continuare, din peisajul zonei, aducand beneficii incontestabile pentru natura si comunitate. La propunerea Guvernatorului ARBDD, amenajarea agricola Carasuhat, pe intreaga suprafataacoperita de luciul de apa, a fost declarata zona de protectie pentru resursele acvatice vii”,  a precizat ministrul Mircea Fechet.

Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al speciilor de pesti si al altor vietuitoare acvatice vii, astfel:

*știuca, in perioada 1 februarie – 20 martie, cu exceptia zonelor aflate in perimetrul Rezervatiei Biosferei „ Delta Dunarii”, unde pescuitul comercial, recreativ si familial al speciei stiuca este interzis in perioada 1 februarie – 7 iunie.

*șalaul și bibanul, in perioada 20 martie – 7iunie.

*sturionii, tot timpul anului, cu excepția pescuitului în scop științific.

*racul, in perioada 1 ianuarie – 9 aprilie si 1 – 30 septembrie, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.

In zonele de protecție pentru resursele acvatice vii și în zonele de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, sunt interzise:

-pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii;

-lucrări în zona malurilor, taluzurilor și albiei minore, care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existența resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea și recoltarea plantelor, arborilor și arbuștilor, extragerea de nămol, nisip și pietriș.

Pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ al speciilor stiuca, salau, somn, crap, este permis numai cu eliberarea imediata a tuturor capturilor din aceste specii, cu posibilitatea retinerii unui singur exemplar/zi, dintr-o singura specie.  Pescarii ce desfasoara activitati de pescuit pe teritoriul ARBDD, nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg/pescar sau 15kg/familie, indiferent de numarul de zile in care au desfasurat activitatea.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.