După ani în care micile ferme au fost decimate de pesta porcină africană, în Olt, numărul crescătorilor de suine a fost redus drastic. Iar cei care încă nu s-au dat bătuți deja știu că vor fi pe minus și anul acesta.
Fermierii spun că prețul, în viu, la porci este același ca anul trecut în condițiile în care prețul cerealelor s-a dublat.
Traian Gârtan a crescut porci pentru vânzarea de ani buni. Acum, este pentru prima dată cand nu mai vinde.
‘Anul acesta nu mai am de vânzare. S-au scumpit cerealele, prețul porcului este același, deci nu mai rentează. Sunt mulți care au renunțat și vând cerealele’, a spus fermierul.
Mai mult, acesta spune ca prețul porcului, în viu, este de 15-20 de lei ceea ce pentru cumpărători nu este rentabil.
‘Și cei care au porci de vânzare stau cu frica, fiindcă în magazine prețul cărnii de porc este de 28 lei pe kilogram, iar dacă iei de la crescător poți ajunge la 35 de lei pe kilogramul de carne. Nu este o afacere nici pentru crescător, dar nici pentru compărător. Poate, doar pentru cei care vor să mănânce o carne cu gust’, a competat Gârtan.
Fermierii care nu au renunțat să mai crească porci pentru comercializare își caută cumpărători pe rețelele de socializare.
Totodată, specialiștii DSVSA Olt atrag atenția asupra locului de unde vom procura carnea pentru masa de Crăciun.
Redactor: Georgeta Trușcă