În Olt, pesta porcină africană a fost eradicată

0
1074

De două luni, în județul Olt nu au mai fost înregistrate focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, din exploataţiile comerciale şi nici la porcii mistreţi.
Potrivit DSVSA Olt, săptămâna trecută a fost finalizată acţiunea de stingere a celor 67 de focare active de pestă porcină africană situate în zona de sud a judeţului.

În continuare se derulează acţiuni de prelevare de probe de sânge şi examinări clinice ale porcilor din gospodăriile populaţiei aflate în zonele de restricţie, în vederea stingerii ultimului focar activ confirmat în luna martie 2020, la porci domestici dintr-o exploataţie nonprofesională situată în localitatea Sopîrliţa.

Conform datelor DSVSA Olt, la această dată ‘rămân active focarele confirmate la porcii mistreţi de pe fondurile cinegetice FV 43 Frunzaru, FV 53 Orlea, FV 40 Dăneasa (confirmate în cursul anului 2019) şi FV 3 Spineni, FV 15 Cîrlogani, FV 20 Izvoru (confirmate în cursul anului 2020).’

Totodată, reprezentanții DSVSA susțin că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și a produselor din carene de porc provenite din zonele de restricție, a urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. În continuare se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora- interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii”, se arată în comunicatul emis de DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.