Ziua Mondială a Hepatitei prilejuiește în fiecare an, la data de 28 iulie, o serie de evenimente care au ca scop creșterea conștientizării publicului larg, a personalului medico-sanitar, a factorilor de decizie, privind hepatita virală – o inflamație a ficatului care cauzează boli hepatice severe: forme fulminante de boală, cronicizare, ciroză hepatică și cancer.
O persoană decedează la fiecare 30 de secunde din cauza unei patologii în relație cu hepatita, așa încât este necesară accelerarea acțiunilor în direcția unei mai bune prevenții, a unui diagnostic mai bun și către un tratament care să salveze vieți și să îmbunătățească starea de sănatate.
Tema din 2025 este „Hepatitis: Let’s Break It Down”, un apel urgent la eliminarea barierelor financiare, sociale și sistemice, inclusiv a stigmei care împiedică prevenirea hepatitei și a cancerului hepatic. Mesajul subliniază necesitatea simplificării și extinderii serviciilor esențiale, precum vaccinarea, practicile sigure de injectare, reducerea riscurilor, dar mai ales testarea și tratamentul, integrate în sistemele naționale de sănătate. Este un memento că trebuie să acționăm acum pentru a extinde accesul la îngrijire și pentru a atinge obiectivul de eliminare a hepatitei ca problemă majoră de sănătate publică până în 2030.
În prezent, hepatitele B și C cronice continuă să provoace daune hepatice și cancer, deși sunt în mare parte prevenibile și tratabile, iar hepatita C chiar vindecabilă. Cu toate acestea, milioane de oameni rămân nediagnosticați din cauza lipsei de informare și a accesului limitat la servicii medicale. Prin campanii globale și eforturi coordonate, această zi reamintește că prevenția, testarea și tratamentul pot salva milioane de vieți.
Există cinci tipuri principale de virus hepatitic: A, B, C, D și E. Împreună, hepatitele B și C sunt cele mai comune în lume și cauzează 1,3 milioane de decese anual. De asemenea, virusurile hepatitice B și C generează în fiecare an 2,2 milioane de infecții noi. Deși la ora actuală, există metode mai bune de diagnostic, un tratament mai eficace și prețuri mai avantajoase, ratele de acoperire pentru testare și tratament au stagnat pe mapamond. Cu toate acestea, atingerea obiectivului de eliminare până în anul 2030, stabilit de OMS, ar trebui să fie realizabil dacă se iau măsuri rapide.
Redactor: Roxana Mihalache