𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐎𝐂𝐃𝐄 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚: 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐨𝐜𝐮𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞

0
64

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat astăzi, 24 iulie 2025, o evaluare a politicii României în domeniul social și al pieței muncii.

Acest raport, care a stat la baza evaluării țării noastre în cadrul Comitetului OCDE pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (ELSAC), evidențiază progresele înregistrate de România în promovarea ocupării forței de #muncă și consolidarea incluziunii sociale, dar și aspectele care trebuie urmărite cu atenție în raport cu tendințele observate la nivelul statelor membre OCDE.

– Publicarea raportului are loc ca urmare a obținerii avizului formal de către România în cadrul #ELSAC, la începutul acestui an.

– Avizul reprezintă confirmarea că țara noastră a finalizat cu succes etapa de analiză a politicilor privind ocuparea forței de muncă și incluziunea socială, pas esențial în procesul de aderare la OCDE, ELSAC fiind unul dintre cele 25 Comitete care evaluează țara noastră în acest proces.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐞 𝐞𝐯𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐎𝐂𝐃𝐄

Raportul de evaluare subliniază o serie de reforme și inițiative care au contribuit la modernizarea pieței muncii și la consolidarea coeziunii sociale. Printre acestea se numără:

* 𝐑𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐞: Reforma pensiilor din 2023 a egalizat vârsta de pensionare între femei și bărbați și a fost realizată conexiunea cu speranța de viață. De asemenea, în 2024, s-au majorat beneficiile minime garantate, extinzând acoperirea și sprijinul social.

* 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞: Strategiile naționale vizează îmbunătățirea accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilități, vârstnici, persoane fără adăpost și comunitatea romă.

* 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐫𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐮 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆–𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆: Statul a redus vârsta educației obligatorii, a emis noi standarde pentru învățământul preșcolar și a dublat concediul paternal în 2023.

* 𝐂𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚̆𝐫𝐚̆𝐜𝐢𝐞𝐢: Veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar sărăcia a cunoscut un trend descendent, chiar dacă rămâne ridicată față de media europeană.

* 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥:

Recenta reformă a legislației muncii a facilitat sindicalizarea și a întărit drepturile de negociere colectivă. „Publicarea Raportului de evaluare în cadrul ELSAC confirmă progresele substanțiale pe care România le-a realizat în ultimii ani. Ne bucurăm că reformele asumate – de la sprijinul extins pentru categoriile vulnerabile, la investițiile în educația timpurie – sunt apreciate la nivel internațional. În același timp, raportul evidențiază și domeniile în care mai avem de lucru – de la creșterea ratei de ocupare și reducerea emigrației, până la combaterea inegalităților sociale și îmbunătățirea formării profesionale. Vom continua să acționăm cu responsabilitate și perseverență, astfel încât politicile noastre să corespundă cât mai bine nevoilor cetățenilor și standardelor OCDE”, a declarat ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale, Petre-Florin Manole.

Direcțiile strategice recomandate de OCDE României vizează intensificarea eforturilor de creștere a ocupării, reducerea disparităților regionale și sociale, precum și îmbunătățirea calității forței de muncă. Investițiile în educație, formare și incluziune socială sunt esențiale și trebuie să rămână prioritare în perioada următoare.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.