Luminița Popescu, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse, a avizat, favorabil, un proiect important al Ministerului Muncii Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, pentru reintegrarea facilă în muncă și, implicit, transferul către o viață independentă,
Prin modificările aduse legislației, victimele violenței domestice, protejate prin ordin de protecție sunt recunoscute, oficial, ca persoane vulnerabile, cu acces dificil la piața muncii. Asta înseamnă că statul le oferă sprijin suplimentar pentru a-și găsi un loc de muncă.
Ce prevede noua reglementare?
Angajatorii care oferă un loc de muncă, pe perioadă nedeterminată, unei persoane aflate în această situație, pot primi un sprijin financiar de 2.250 lei/lună timp de un an, cu condiția ca persoana să rămână angajată cel puțin 18 luni.
Pentru a beneficia de acest sprijin, sunt necesare câteva documente simple, precum:
- actul de identitate (copie)
- dovada angajării
- declarație că nu aveau alt loc de muncă la data angajării
- dovada că sunt protejate printr-un ordin de protecție (provizoriu sau definitiv)
Verificarea ordinului de protecție se face de către Poliția Română sau Direcția pentru Evidența Persoanelor, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.
Acest pas este un semn clar că statul își asumă rolul important de susținere a reintegrării în societate a victimelor violenței, oferindu-le nu doar protecție, ci și o șansă reală la independență și stabilitate.
Redactor: Geanina Lupu