13 mai – Ziua „Dorului” – cuvântul care nu se poate traduce în alte limbi

0
17

13 mai: Ziua Internațională a Dorului se sărbătorește anual la această dată. Inițiativa le-a aparţinut membrilor trupei Vunk, care au vrut să dedice această zi tuturor celor care se simt departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Ziua Dorului este o ocazie specială pentru a reflecta asupra uneia dintre cele mai profunde emoții românești. Acest sentiment ne leagă, ne definește și ne amintește ce este cu adevărat important. Dar ce este, de fapt, dorul și de ce este atât de dificil de tradus în alte limbi?

Dorul este o emoție pe care o trăim des – ne e dor aproape zilnic de oameni, de locuri, de arome sau de momente din viață care au trecut. Este un sentiment puternic, iar românii și moldovenii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt: „Mi-e dor!”.

S-a încercat traducerea expresiei, însă cea mai apropiată sintagmă pentru a exprima acest sentiment este „Îmi lipsești!”.

Ziua Dorului ne îndeamnă să ne mutăm atenția pe lucrurile frumoase, pe ceea ce iubim la cineva. Este momentul să ne acceptăm emoțiile și să le împărtășim către cei dragi, chiar dacă poate fi o ipostază vulnerabilă.

Ziua Internațională a Dorului ne amintește să prețuim legăturile noastre și să exprimăm ceea ce simțim.

Pe data de 13 mai 2015, România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Dorului. Astfel, astazi se împlinesc zece ani de când acest sentiment profund are o zi a lui și în care se vorbește deschis despre ce înseamnă dorul pentru fiecare dintre noi.

„Românii au o sensibilitate aparte, iar Ziua Dorului este o expresie a sufletului nostru. Într-o lume în care celebrăm atât de multe sărbători venite din alte culturi, 13 mai ne oferă ocazia să împărtășim ceva autentic, ceva al nostru. E ziua în care dorul nu doar se simte, ci se exprimă – printr-un gest, un mesaj, o revedere.” – Cornel Ilie, Vunk.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.