Sprijin pentru creșterea natalității: Normele Programului de Fertilizare In Vitro, în dezbatere publică!

0
29

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (Fertilizare in Vitro – #FIV).

Normele au ca scop stabilirea principiilor, a cadrului general și a procedurii privind acordarea unui sprijin financiar pentru cuplurile și persoanelor singure care-și dorec să devină parinti.

“Voi promova și voi sprijini întotdeauna inițiativele dedicate susținerii familiilor în eforturile lor de a avea copii, oferind astfel un sprijin important pentru consolidarea familiei și creșterea natalității în România. Îmi doresc ca acest program să continue, pentru că este un program necesar, atât timp cât infertilitatea rămâne o problemă reală în țara noastră”, declară Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Voucherele se vor acorda în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile.

Toate documentele se vor depune în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale dedicate acestui program.

Condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinul financiar sunt:

  1. a) cel puțin unul dintre cei doi beneficiari, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți/femeia singură infertilă, să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.
  2. b) cei doi membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, ori femeia singură infertilă să aibă calitatea de asigurați/asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
  3. c) prin cererea prevăzută în anexa 1 la prezentele Norme metodologice, solicitanta/solicitanții se angajează ca procedurile medicale de specialitate recomandate să se desfășoare într-o unitate sanitară, publică sau privată, de pe teritoriul României, parteneră a Programului, acreditată să desfășoare acest tip de activități;
  4. d) vârsta femeii solicitante să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani, vârstă care se ia în calcul la data depunerii cererii de înscriere în Program.

În cadrul Programului, un beneficiar poate aplica și poate obține sprijinul financiar cu destinație specială pentru maximum trei proceduri distincte în cursul unui an calendaristic, pe toată perioada desfășurării acestuia.

Metodologia poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.