*Îndepărtăm banda adezivă de pe cutiile de carton.
*Cartonul trebuie să fie curat, uscat și necontaminat cu resturi alimentare (ex. sosuri ca în cazul cutiilor de pizza). În cazul în care doar o parte a cartonului este contaminat/murdar, îndepărtăm partea contaminată (care se colectează la deșeurile menajere sau compostabile, după caz), iar partea curată se colectează împreună cu restul deșeurilor din carton.
*Pentru a ocupa cât mai puțin volum, cartonul se împăturește/turtește, astfel încât să ajungă la o formă cât mai plană.
*Ambalajele din hârtie şi carton pot fi reciclate de aproximativ șase ori și au un sistem de identificare şi marcare format din trei coduri:
Cod 20 PAP – carton ondulat,
Cod 21 PAP – carton neondulat și
Cod 22 PAP – hârtie (cărți, caiete, ziare, reviste, pliante, plicuri, pungi de hârtie curate etc).
Se colectează pentru reciclare:
- Carton simplu, utilizat la ambalarea produselor alimentare și nealimentare;
- Carton ondulat – „încrețit” (provenit din cutii de ambalare);
- Pungi de carton;
- Cutii de pizza necontaminate (se poate păstra partea de sus a cutiei care nu se murdărește de obicei);
- Cartoane – suport pentru cafea;
- Cartoane/cofraje de ouă;
- Plicuri din carton (după îndepărtarea componentelor din plastic, cum ar fi „ferestrele” din plastic sau benzile adezive);
- Role din carton (rămase de la prosoapele din hârtie și hârtia igienică);
- Cărți poștale și felicitări (după îndepărtarea bateriilor în cazul felicitărilor muzicale, a componentelor strălucitoare, acolo unde există);
- Hârtie maro (kraft).
Atenție! În cazul cutiilor de lapte și sucuri (tip tetrapak), acestea se colectează separat, în recipientele pentru plastic!
Redactor: Geanina Lupu