A crescut valoarea primei de sechestrare forestieră la 640 de euro/hectar

0
94

„Prin această Ordonanță de Urgență adoptată a crescut valoarea primei de sechestrare forestieră cu peste 40% la hectar, anual. Această majorare a subvenției sunt convins că va veni în sprijinul activității noastre de a crește suprafețele de pădure din România și în sprijinul properietarilor de terenuri agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, avem bugete consistente pentru împăduriri și reîmpduriri și trebuie să profităm de aceste apeluri care sunt deschise până în ianuarie anul viitor. De asemenea, mai multe păduri noi înseamnă mai mulți aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice. Să nu uităm că în ultimii ani ne-am confruntat cu multe fenomene meteo extreme – secetă, inundații, deșertificare, iar pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea acestor efecte”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Guvernul a aprobat ieri, la propunerea #MMAP, Ordonanța de Urgență privind modificarea Ordonanței de Urgență nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

  • Modificările aduse de acest act normativ vizează sporirea capacităţii de utilizare a terenurilor agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol și asigurarea de bunuri şi servicii specifice pădurii, comunităţilor locale, în baza rolului multifuncţional al pădurilor prin creșterea primei de sechestrare forestieră de la 456 de euro pe hectar, cât era în prezent, la 640 de euro pe hectar, anual. Prima va fi acordată pentru fiecare hectar de pădure și va fi încasată anual de proprietar, pentru rolul pe care îl are pădurea nou înființată prin #PNRR în stocarea carbonului.
  • Această primă se acordă în ultimul trimestru al fiecărui an, începând din anul înființării plantației, în baza unui raport de recepționare a lucrărilor, aferent împăduririi și reîmpăduririi, care să confirme existența plantației, întocmit de către Garda Forestieră competentă teritorial. În cazul în care în perioada de 20 ani, în care deținătorul plantației realizate are dreptul să primească prima de sechestrare, plantația este distrusă din vina deținătorului, acesta nu mai primește prima de sechestrare forestieră.
  • Prima se acordă persoanelor fizice și juridice, precum și #UAT-urilor pe ale căror terenuri agricole și terenuri degradate, se realizează #împăduriri. Compensația se va plăti pentru o perioadă de 20 de ani și reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de o plantație forestieră de la plantare și până la vârsta de 20 de ani.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.