Câştigul salarial mediu net în luna ianuarie 2025 a fost de 5.234 lei (locul 6 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător) înregistrând o creştere de 17,9% faţă de luna similară din anul precedent (4.440 lei) și o creștere de 7,2% faţă de luna anterioară (4.883 lei). Pe sectoare ale economiei, comparativ cu luna decembrie 2024, câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit a scăzut cu 0,8% (3.966 lei faţă de 3.998 lei), în industrie şi construcţii a crescut cu 7,6% (5.710 lei versus 5.305 lei), iar în sectorul servicii s-a înregistrat o creștere de 4,3% (4.837 lei față de 4.638 lei).
Cel mai mare câştig salarial mediu net obținut în luna ianuarie 2025 îl regăsim pe ramura industrie şi construcţii, respectiv 5.710 lei.
Efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii ianuarie 2025 a fost de 77.862 persoane, fiind mai mare cu 994 persoane (1,3%) faţă de luna ianuarie 2024 (76.868 persoane). Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Olt deține o pondere de 1,3%.
Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2025 eşantionul cuprinde circa 24200 unităţi economico-sociale. Unităţile din „sectorul bugetar” sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepție făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 820 de unităţi). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 87,5% din numărul total al salariaţilor din acest sector.
Obiectivul cercetării statistice lunare asupra câştigurilor salariale îl constituie evaluarea tendinţelor pe termen scurt ale câştigurilor salariale medii lunare şi orare pe total economie şi sectoare de activitate. Datele sunt agregate după activitatea omogenă a unităţilor; aceasta înseamnă că în activitatea de administraţie publică nu sunt cuprinse toate activităţile secundare desfăşurate în administraţia publică centrală şi locală.
Efectivul salariaților la sfârșitul perioadei de referință reprezintă numărul de salariați (inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul) angajați cu contract de muncă/raport de serviciu pe durată determinată sau nedeterminată, în program complet sau parțial (inclusiv cei cu contract de muncă/raport de serviciu suspendat), existenți în evidențele întreprinderii la sfârșitul perioadei de referință.
Salariații aflați în muncă la domiciliu/telemuncă se cuprind întocmai ca și salariații care își desfășoară activitatea la locul de muncă obișnuit. Nu sunt cuprinși salariații detașați la lucru în străinătate și/sau cei care cumulează mai multe funcții și nu au funcția de bază la unitatea raportoare, precum și următoarele categorii:
- patronii care își desfășoară activitatea în propria unitate şi pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele și profitul unității;
- lucrătorii familiali reprezintă persoanele care-și exercită activitatea într-o unitate economică aparținând familiei sau unei rude, pe care o ajută și pentru care nu primesc remunerație sub formă de salariu;
- membrii consiliilor județene și locale;
- zilierii reprezintă persoane fizice care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Incepând cu luna iulie 2024, datele au fost estimate pe baza rezultatelor cercetării statistice lunare asupra câştigurilor salariale, completate cu informaţiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor pentru întreprinderile cu 1-3 salariaţi şi au fost repartizate pe judeţe şi sectoare de activitate conform distribuţiei obţinute din cercetarea statistică anuală asupra costului forţei de muncă din anul 2023.
Câştigul salarial mediu brut lunar se calculează prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri, la numărul mediu al salariaţilor.
Câştigul salarial mediu net lunar rezultă prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut lunar a contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi şi a impozitului corespunzător, rezultatul fiind împărţit la numărul mediu al salariaţilor.
Câştigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori.
Numărul mediu al salariaților cuprinde persoanele angajate cu contract de muncă/raport de serviciu pe durată determinată sau nedeterminată (inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul), al căror contract de muncă/raport de serviciu nu a fost suspendat ȋn perioada de referinţă.
Redactor: Geanina Lupu