Incendiile de vegetație care au avut loc în primele luni ale acestui an au fost, în majoritatea cazurilor, generate de acțiunile umane: igienizarea terenurilor prin aprinderea resturilor, vegetale/incendierea necontroalată a miriștilor) și amplificate de factorii naturali (vânt, umiditate scăzută și alte condiții care favorizează raspândurea focului), cu consecințe negative grave pentru mediul înconjurător.
Potrivit unui comunicat al Garzii de Mediu Olt:
“Pentru a combate acest fenomen, Garda Națională de Mediu colaborează cu IGSU și APIA (în baza Protocolului de colaborare semnat încă din luna aprilie 2023) în vederea monitorizării modului în care sunt respectate, de către fermieri, normele privind interdicția arderii vegetației uscate pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000”.
În acest sens, în cursul anului 2024, reprezentantii APIA au diminuat semnificativ subvențiile fermierilor pe ale căror terenuri s-au constatat incendieri, iar comisarii GNM au aplicat amenzi în valoare totală de 850 000 lei. Totodată, au fost inaintate, către organele în drept, 53 de sesizări penale.
Reprezentantii Garzii de Mediu Olt va reamintesc faptul ca pentru incendiere miristilor sanctiunile pot ajunge la 100 000 lei.
“Reamintim, și pe această cale, că amenzile prevăzute de OUG nr. 195 din 2005 pentru incendierea miriștilor ajung până la 100.000 lei, iar dacă incendierea a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, aceasta constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an, sau cu amendă penală”.
Combaterea fenomenului arderii miriștilor și vegetației uscate este esențială având în vedere impactul negativ asupra mediului, prin distrugerea stratului fertil al solului, poluarea aerului (prin eliberarea de dioxid de carbon și alte substanțe toxice), precum și afectarea biodiversității.
Redactor: Roxana Mihalache