Un depozit a fost închis iar fructele și legumele din import au fost testate în laboratorul DSVSA Olt

0
1059

Un depozit de legume și fructe din Olt a fost închis de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Prorietarul depozitului a fost amendat  cu 50.000 lei  pentru ca nu avea autorizație de funcționare pentru afacerea sa. Mai mult, inspectorii au pus și lacătul pe ușile depozitului.

Potrivit DSVSA Olt, comtroalele au avut loc luna trecută, când au fost făcute acținui de verificare la producători primari de materii prime vegetale (cereale, legume, fructe), la unități de procesare legume fructe și la unități de comercializare și la depozite de legume-fructe, în vederea verificării activității acestora.

Astfel au fost controlați un număr de 5 producători de cereale și 4 producători de  legume și fructe. Probele prelevate de la roșii, castraveți și gogoșari au fost testate în  Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți.

,,A fost supusă controlului oficial și evaluării o unitate de prelucrare și conservare legume-fructe, fiind identificate unele neconformități, pentru care a fost aplicată sancțiune conform OG 2/2001, cu modificările și completările ulterioare și au fost stabilite termene de remediere. Totodată au fost efectuate 9 (nouă) controale oficiale la această unitate de prelucrare și conservare legume-fructe, ca urmare a recepționării de tomate dintr-un stat membru. A fost controlat un depozit de legume – fructe la care s-a constatat funcționarea fără deținerea înregistrării pentru siguranța alimentelor, fiind aplicată sancțiune contravențională conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 50000 lei și sancțiune complementară prin emiterea ordonanței privind interzicerea activităților. Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți a efectuat determinarea reziduurilor de pesticide în cursul lunii august, fiind analizate 44 de probe de legume si fructe provenind din import (Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia) și din  Romania, din care 19 probe au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol’’, se atată în comunicatul DSVSA Olt.

Din cele 44 de probe analizate, la un număr de 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide (sub limita maximă admisă), cele mai multe la lamâi și grapefruit.

‘Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005’’, se precisează în același comunicat.

Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt analizează un număr de 319 substanțe active simultan prin tehnica lichid cromatografica și 116 substanțe active simultan prin tehnica gaz-cromatografica. Metodele de analiza au fost acreditate de către RENAR in cursul anului 2023.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here