Să privim apa altfel

0
203

Creșterea în continuare a investițiilor în infrastructura de apă este esențială pentru reducerea poluării la sursă având în vedere faptul că cei mai mari poluatori ai apelor rămân marile aglomerări urbane.  La nivel național, există un număr de 2.393 rețele de canalizare, din care: 1.813 sunt funcționale, 580 se află în diferite stadii de execuție, potrivit celui mai recent raport realizat de specialiști noștri.  În ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate, au fost evidențiate 1.080 stații de epurare, din care: 778 funcționale, alte 302 stații de epurare noi, finalizate, la care populația nu a fost racordată încă sau aflate în probe tehnologice/ dezafectate. Potrivit unui comunicat de presă al Apelor Române:

“Gradul de acoperire cu sisteme de colectare a apelor uzate, în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori echivalenți, corespunde unei încărcări biologice de circa 73,1% locuitori echivalenți. Gradul de acoperire cu stații de epurare a apelor uzate corespunde unei încărcări biologice de circa 72,1% locuitori echivalenți, ceea ce inseamnă o creștere cu 15%-20% comparativ cu situația de acum 15 ani.  În ceea ce privește situația la nivel județean, cele mai ridicate grade de racordare la reţele de canalizare (peste 80%) au fost identificate în 12 judeţele: Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș și în aglomerarea Bucureşti.

La polul opus (între 30% – 50%), se situează judeţele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov”.

Referitor la gradele de racordare la staţiile de epurare, situaţia este următoarea:  în 10 judeţe: Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș; în aglomerarea Bucureşti s-au înregistrat valori de peste 80%.

La polul opus, valori de racordare (între 30%-50%) s-au înregistrat în 6 județe: Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Olt și Teleorman.

Citește articolul dedicat în Revista Hidrotehnica (pag. 14-16).

Informarea face parte din campania #WaterWiseEU inițiată de Comisia Europeană în România /European Commission și susținută de Ministerul Mediului – România, în parteneriat cu cele 11 Administrații Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here