Secetă în Olt. Fermierii cară zilnic apă cu cisternele, pentru ca animalele să nu moară de sete

0
1311

Crescătorii de animale din Olt sunt, din nou, în situație critică. Canicula i-a dus la disperare. Fermierii  se confruntă cu o secetă accentuată, care afectează atât culturile, cât și animalele. Pentru turmele de oi sau cirezile de vaci, crescătorii aduc apă cu cisternele, o cheltuială în plus, la care cu greu fac faţă.

În localitatea Slătioara, vacile pasc puțina iarbă fragedă care a scăpat de arșița soarelui. Câmpurile aride arată deja ca în luna august. În zonă nu a mai plouat în ultimele săptămâni, iar în ultimele două săptămâni  Oltul a fost sub cod portocaliu de caniculă, iar meteorologii nu au vești bune nici pentru următoarea perioadă

Fermierii mici sunt grav afectați. Și ca să nu le moară animalele, cară zilnic apă cu cisternele. Fântânile au secat, cei mai mulți aduc apă cu cisternele, iar izlazul este uscat.

Traian Gârtan este fermier din Slătioara ce are 28 de vaci. Anul trecut cu greu a reușit să le salveze, dar, acum, spune că situația este mult mai gravă.

Izlazul este uscat, nu mai e fir de iarbă verde. Nimeni nu face nimic. Acum un an eram în august în situația de acum. Au început să sece fântânile. Strângem apă în bazine să putem să le dăm apă animalelor. Eu am două bazine. Îmi este frică să nu i-a foc izlazul la cât de uscată este iarba. Am cumpărat nutreț de 8.000 de lei sper să îmi ajungă pentru două luni, dar deja mă gândesc să duc la abator câteva animale pentru a le putea salva pe celelalte. Am încercat să irigăm  izlazul  dar nu mai avem apă în fântâni. Nu putem să tragem apă din Olt fiindcă este departe. Dacă o ținem așa și nu se face nimic, jumătatea dintre fermele mici vor dispărea’, a declarat Gârtan.

Crescătorul de animale  spune că situația nu este roz nici pentru cultura mare. Porumbul este distrus pe suprafețe mari.

Nu mai suntem nici la mila lui Dumnezeu. Să vină cineva cu programe pentru secetă, inclusiv pentru cultura mare. Dacă nu avem porumb, noi cu ce să mai creștem animalele. Deja prețul la abator a scăzut iar la nutreț a crescut. Dar nu asta e probleme, ci că nu se găsește. Cine are îl păstrează. Avem nevoie de ajutor, de o soluție, pe minimis’ , a completat fermierul.

Datele specialiștilor confirmă situația dificilă pentru agricultori și crescătorii de animale.

Potrivit măsurătorilor făcute de meteorologi, cele mai grave probleme sunt în nordul estul și sudul țării, unde se înregistrează secetă pedologică moderată și puternică pe arii extinse.

 

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here