AMENZILE DATE PE ORDONANȚELE DE URGENȚĂ SUNT NULE

0
2344

După ce timp de mai bine de două luni polițiștii au dat amenzi în stânga și în dreapta, Curtea Constituţională a declarat neconstituționala ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile pentru incălcarea ordonanţelor militare. Motivul CCR este ca acestea nu au claritate şi predictibilitate.


Curtea Constituțională a României a constatat că „prevederile art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigențele de claritate, precizie și previzibilitate și sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale prevăzut de art. 53 alin. (2) din Constituție”.
Curtea Constituţionala a admis astfel sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.
„Amenzile nu vor fi nule din oficiu, ci contravenientul va trebui să le conteste în instanță, unde se va solicita constarea nulității procesului-verbal de contravenție, prin raportare la Decizia Curții Constituționale a României. Persoanele sancționate în temeiul dispozițiilor declarate neconstituționale se vor adresa instanței din circumscripția locului în care a fost constatată contravenția, formulând o plângere prealabilă în temeiul art. 31 din OUG nr. 1/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în termen de 15 zile. În privința termenului de contestare, trebuie evidențiat faptul că prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, s-a stabilit că prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile. Așadar, orice persoana sancționată pentru încălcarea măsurilor instituite pe perioada stării de urgență va putea formula contestație și va obține anularea procesului-verbal de contravenție.
Persoanele sancționate care doresc să anuleze procesul-verbal de contravenție se vor putea adresa personal instanței de judecată sau prin avocat. În cazul în care optați pentru serviciile unui avocat, este de menționat că potrivit art. 453 alin. (1) din Codul de procedură civilă, „Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată”. Cu alte cuvinte, în momentul admiterii plângerii contravenționale, instanța va obliga autoritatea publică din care face parte agentul constatator și la plata, către contravenient, a cheltuielilor efectuate cu procesul, respectiv: onorariu avocat, taxă judiciară de timbru, etc.
În final, noi vă sfătuim să vă adresați instanței de judecată și să respectați în continuarea dispozițiile ordonanțelor militare, în privința părăsirii locuinței/gospodăriei, deoarece nu este în interesul nostru, al tuturor cetățenilor, ca această criză să continue și să afecteze și mai multe persoane”, a explicat avocatul Corina Chilom.
În aceste condiții, amenzile vor fi anulate dupa contestarea lor în instanta. Prin această decizie, instantele de judecată se pot trezi cu zeci de mii de noi procese pe rol.
Până acum, de la începutul pandemiei au fost amendate 300.000 persoane, cuantumul amenzilor ridicându-se la peste 120 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.