CAS OLT: CONTINUĂ ACORDAREA CONSULTAȚIILE MEDICALE ȘI REȚETELE ELECTRONICE LA DISTANȚĂ

0
1212

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a anunțat că regulile acordării serviciilor medicale la distanță rămân aceleași și după data de 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare noul contract-cadru, potrivit  HG 521/2023. Astfel, se pot acorda în continuare consultații medicale și rețete electronice la distanță.

 Reprezentanții CAS au anunțat că:“Astfel, atât medicii de familie cât și medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultații la distanță, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potențial endemo-epidemic ce necesită izolare precum și pentru afecțiunile cronice, cu respectarea acelorași condiții de acordare ca şi în cazul consultațiilor în cabinet pentru afecțiunile respective”.

Medicii vor fi obligați să consemneze consultația medicală la distanță în registrul de consultații şi în fișa pacientului şi emit toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv rețeta electronică (care se transmite online) sau în format fizic pentru medicamente compensate. De asemenea, aceștia trebuie să noteze mijlocul de comunicare utilizat şi intervalul orar în care a avut loc consultația.

 „Medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv rețeta electronică on-line sau off-line pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică. În cazul consultațiilor la distanță acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu pacienții sunt exceptați de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate”, se precizează într-un comunicat remis de CAS Olt.

Cu ajutorul acestei modalități se pot acorda terapii psihiatrice, dar și sfatul genetic, ținând cont de faptul că sunt foarte puțini medici cu specialitatea genetică medicală în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Potrivit sursei citate, tot la distanță pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum și sfatul genetic, acestora aplicându-li-se reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.

Se mai pot acorda la distanță, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum și în specialitatea psihopedagogie specială – logoped.

„Și acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet”, au precizat reprezentanții instituției sanitare.

Iată care sunt noile analize de laborator care urmează să fie decontate, începând cu luna iulie:

– transferină serică;

– alfa amilază;

– lipază;

– lactatohidrogenaza (LDH);

– rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);

– vitamina B 12;

– acid folic;

– raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.

În același timp, în asistența medicală dentară se va introduce un nou serviciu decontat, respectiv detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia de un astfel de serviciu o dată pe an, iar pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here